Krupicový koláč s těstem filo
Recept na tento sladký krupicový koláč pochází z Řecka. Říká se mu mléčná pita a tradičně se připravuje holý, tedy bez těsta filo. Dneska vám představuji trochu modernější verzi vylepšenou těstem filo a ořechy.
Ingredience
- 6 listů těsta filo
- 500 ml mléka
- 40 g dětské krupice
- 10 g škrobu
- špetka soli
- 100 g a 1 lžíce cukru
- 50 g a 20 g másla
- 2 vejce
- 1 lžička skořice
- 40 g na hrubo mletých vlašských ořechů
Nejnovější letáky
Postup
1. Do kastrolu dejte krupici, škrob, 100 g cukru, sůl a promíchejte, přidejte mléko, 1vejce a na středním plamenu za stálého míchání uvařte středně hustý krém. Krém dejte mimo sporák a přidejte na kostky nakrájené máslo (50 g) a promíchejte. Dejte stranou.
2. V kastrolu rozpusťte druhou část másla. Formu o průměru cca 28-30 cm vytřete máslem a do formy rozprostřete dva pláty těsta filo tak, aby přečnívaly přes okraj. Posypte polovinou ořechů do kterých jste přimíchali skořici a pokapte rozpuštěným máslem. Pak, znovu položte dva pláty těsta filo, posypte zbylými ořechy, pokapte máslem a položte poslední dva pláty těsta.
3. Na těsto navršte krém a přehněte přečnívající těsto směrem dovnitř tak, aby vytvořilo rustikální okraj a okraje potřete zbylým máslem. 1 vejce našlehejte s lžící cukru a potřete povrch krému. Vložte do předehřáté trouby na 170 stupňů a pečte do zlatova cca 40’.
4. Po vytažení z trouby nechte alespoň 2 hodiny ztuhnout.