Houbový ramen s misem, tofu, salátem pak choi a nakládaným vejcem
Proměňte instantní nudle udon v rychlou a trendy zdravou večeři s marinovaným vejcem, sójovým tofu a zeleninou.
Ingredience
- 15 g sušených hub shii take
- 1 l Převařené vody
- 2 Lžíce tmavé sójové omáčky
- 20 g tmavé miso pasty
- 15 ml rybí omáčky
- 200 g sušených světlých nudlí udon
- 150 g tofu nakrájeného na tenké obdélníkové plátky a naloženého v sójové omáčce
- vejce vařená 5 minut
- 1 a oloupaná naložená hodinu v tmavé sójové omáčce
- 2 ks salátu pak choi bez kořene
- dopisy umyté a nasekané
- 100 g fazolových klíčků
- a propláchnutých okapaných
- 3 nakrájené jarní cibulky na tenké plátky
- 50 g opražených kešu oříšků
- Sezamová semínka
- Sušené chilli papričky k podávání není nutné
- čerstvě nasekaný koriandr není nutné
Nejnovější letáky
Postup
Sušené houby dáme namočit do studené vody, nejlépe do velkého hrnce, ve kterém poté budeme vše vařit. Houby necháme cca 1 hodinu nasáknout. Poté přidáme sójovou omáčku, miso pastu, rybí omáčku podle chuti a vše zvolna vaříme asi 15 minut, ať se miso pasta rozpustí a houby změknou.
Zvlášť v osolené vroucí vodě vaříme vejce po dobu 4–5 minut, poté zprudka zchladíme, oloupeme, zalijeme sójovou omáčkou a necháme také alespoň 1 hodinu marinovat.
Totéž uděláme s tofu. Zlehka ho na oleji opečeme do zlatova nebo necháme jen okapat a rovnou nakládáme do sójové nebo teriyaki omáčky. Opět dáme odležet alespoň na 1 hodinu.
Dochucený vývar z hub zesílíme tak, aby se vařil a nudle udon se daly vložit přímo do vývaru. Dál vaříme podle návodu cca 10 minut v připravené polévce, těsně před koncem přidáme asi na 2 minuty nakrájený salát, propláchnuté klíčky a jarní cibulku. Poté stáhneme z plotny.
Nudle a zeleninu rozdělíme do 4 servírovacích misek. Navrch dáme tofu a vejce, posypeme opraženými kešu oříšky nebo sezamem, sušeným rozdrceným chilli, natrhaným koriandrem a jarní cibulkou. Variant na tento ramen je spoustu a nápadům na ingredience se meze nekladou.