Bratislavská vepřová plec
Bratislavská vepřová plec je tradiční slovenské jídlo, které se skládá z pečené vepřové plece s kořením a zeleninou.
Ingredience
- 11⁄2 kg vepřové plece s kostí s kůží nebo bez
- podle preference
- 2 lžičky soli
- 1 lžička mletého černého pepře
- 1 lžička mleté papriky
- 1⁄2 lžičky majoránky
- 3 stroužky česneku
- nasekané
- 4 Lžíce oleje řepkový nebo slunečnicový
- 4 středně velké brambory
- 2 velké mrkve
- 1 cibule
Nejnovější letáky
Postup
Předehřejte troubu na 180°C . Vepřovou plec omyjte, osušte a pokud je potřeba, odstraňte přebytečný tuk.
V míse smíchejte sůl, mletý černý pepř, mletou papriku, majoránku a nasekaný česnek. Přidejte olej a promíchejte, abyste získali kořenící pastu.
Vepřovou plec potřete kořenící pastou ze všech stran. Pokud má plec kůži, můžete ji několikrát naříznout, aby koření proniklo do masa.
Vložte vepřovou plec do pekáče a přidejte nakrájenou zeleninu (brambory, mrkev a cibuli). Promíchejte zeleninu v pekáči, aby byla pokryta kořením z masa.
Přikryjte pekáč alobalovým nebo pečicím papírem a vložte do předehřáté trouby. Pečte asi 1,5 hodiny. Poté odstraňte alobal nebo pečicí papír a nechte maso a zeleninu získat zlatavou barvu a křupavou kůrčičku, což by mělo trvat dalších 30-45 minut. Během pečení maso a zeleninu několikrát přelijte šťávou z pekáče.
Jakmile je maso měkké a zelenina získá zlatavou barvu, vyjměte pekáč z trouby a nechte jídlo odpočinout asi 10 minut před podáváním.