Zdroj: beats_ for Adobe Stock
Upečte Stutenkerl nebo Weckmann
Stutenkerl, známý také jako Weckmann, je tradiční pekařská specialita, která se v Německu podává o Vánocích. Zejména v naší rodině je tato lahodná specialita z kynutého těsta o Vánocích naprostou nezbytností. Stutenkerl s láskyplně vyřezávaným obličejem a trubičkou jako doplňkem je nejen požitkářským cukrovím, ale také skutečným lákadlem pro oči.
Ingredience
- 500 g Pšeničná mouka
- 1 Kostka čerstvé droždí
- 250 ml vlažné mléko
- 70 g cukr
- 70 g změklé máslo
- 2 žloutek
- 1 Štipka sůl
- 1 KL Nastrouhaná kůra z jednoho bio citronu
- Sultánky na obličej a knoflíky
- 1 Vejce na potahování
- 4 Roličky Z hlíny nebo hliníkové fólie
Nejnovější letáky
Postup
Při pečení koblih nejprve nasypte mouku do velké mísy a uprostřed udělejte důlek. Do středu rozdrobte droždí. Přidejte cukr a vlažné mléko a jemně promíchejte lžící. Nechte 15 minut stát, aby droždí mohlo začít pracovat.
Po 15 minutách byste měli vidět, že kvasinky vytvořily bublinky. To je dobré znamení, že naše droždí je aktivní - důležitý krok pro úspěch receptu.
Nyní přidejte změklé máslo, 2 žloutky, sůl a citronovou kůru. Vše dobře prohněťte, až vznikne hladké kynuté těsto. Čím déle budete hníst, tím lepší bude těsto. Přibližně 10 minut by mělo stačit.
Mísu přikryjte čistou kuchyňskou utěrkou a těsto nechte na teplém místě kynout asi 1 hodinu, dokud nezdvojnásobí svůj objem.
Nyní je čas na tvarování. Těsto rozdělte na čtyři stejné části a z každé části vytvarujte podlouhlý korpus. Dvě sultánky umístěte jako oči a tři sultánky jako knoflíky. Ústa a oči vyřízněte ostrým nožem. Pro trubičku jednoduše vyřízněte na dně těsta malý zářez a vložte trubičku.
Nyní koblihy položte na plech vyložený pečicím papírem a potřete je rozšlehaným vejcem. Nechte znovu kynout asi 20 minut.
Mezitím předehřejte troubu na 180 °C horní/spodní ohřev. Koblihy pečte přibližně 20 minut, dokud nebudou pěkně zlatavé.