Zdroj: Pixabay : inekehuizing
Původní recept Pfeffernüsse
Jako opravdoví mlsouni se o Vánocích nevyhneme oblíbeným perníkovým oříškům. Tento recept se v naší rodině používá již po generace a vždy skvěle doplní naše sváteční setkání. Příprava sice zabere trochu více času, ale odměnou je nebeská chuť a vánoční vůně.
Ingredience
- 125 g Med
- 50 g cukr
- 50 g máslo
- 250 g Mouka
- 1⁄2 KL prášek do pečiva
- 1 KL perníkový prášek
- 1⁄2 KL Mletý anýz
- 1⁄2 KL Kardamonový prášek
- 1 Štipka sůl
- 1 vejce
- 1 KL Kakaový prášek
- 200 g moučkový cukr
- 3 KL citronová šťáva
Nejnovější letáky
Postup
Pro recept na pepřové oříšky přiveďte med, cukr a máslo na pánvi k varu. Průběžně míchejte, aby se nepřipálily. Poté směs nechte vychladnout.
Mouku smíchejte s práškem do pečiva, kořením, solí a kakaovým práškem. Doporučuji mouku před smícháním prosít, aby se zabránilo vzniku hrudek a dosáhlo se jemnější struktury.
Do vychladlé medové směsi zašlehejte vejce a dobře promíchejte. Poté postupně přidejte moučnou směs a vše uhněťte v hladké těsto.
Z těsta vytvarujte kouli a nechte ji alespoň 30 minut odpočívat v lednici. Díky tomu se s těstem lépe manipuluje a pepřenky získají hezčí tvar.
Předehřejte troubu na 180 stupňů a vyložte plech pečicím papírem. Z těsta vytvarujte malé kuličky a položte je na připravený plech.
Paprikové ořechy pečte asi 15 minut. Měly by mít pěknou hnědou barvu, ale ne příliš tmavou. Pokud je máte rádi trochu měkčí, zkraťte dobu pečení o několik minut.
Na polevu smíchejte moučkový cukr s citronovou šťávou dohladka. Teplé paprikové oříšky namočte jednotlivě do polevy a nechte ztuhnout. Na přání lze pepřové oříšky také potřít čokoládovou polevou.