:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/cz/recipe/QkUJZgxK6_P8OdgOePUG/fa90cca5d351af14a9604be4557e8e.png)
Omáčka Mornay
Mornay omáčka je tradičním prvkem francouzské kuchyně. Jedná se o variaci známé béchamelové omáčky s přídavkem sýra. Vyniká svou krémovou konzistencí a lahodnou chutí. Lze ji podávat k těstovinám, masu nebo zelenině.
Ingredience
- 50 g masla
- 50 g hladké mouky
- 500 ml mléka
- 150 g sýra gruyère
- 50 g strouhaného parmazánu
- sůl a pepř podle chuti
- Špetka muškátového oříšku
Nejnovější letáky
Výživové hodnoty a cena
Postup
V kastrolu rozehřejeme máslo, přidáme mouku a za stálého míchání vytvoříme světlou jíšku.
Poté začneme pomalu a postupně do jíšky za stálého míchání přilévat mléko do té doby, dokud celé nevstřebáme. Důkladně promícháme, abychom předešli vzniku hrudek.
Nyní přidáme strouhaný sýr gruyère a parmazán a opět důkladně promícháme, dokud se sýr úplně nerozpustí.
Nakonec ochutíme špetkou muškátového oříšku, solí a pepřem podle chuti.
Omáčka Mornay je hotová a můžeme ji podávat.
Sdílejte recept s ostatními
Reels
NovéNejnovější recepty
Nejnovější recepty
Reels
NovéOblíbené recepty
Hlavní kategorie
Omáčka Mornay
Mornay omáčka je tradičním prvkem francouzské kuchyně. Jedná se o variaci známé béchamelové omáčky s přídavkem sýra. Vyniká svou krémovou konzistencí a lahodnou chutí. Lze ji podávat k těstovinám, masu nebo zelenině.
V kastrolu rozehřejeme máslo, přidáme mouku a za stálého míchání vytvoříme světlou jíšku.
Poté začneme pomalu a postupně do jíšky za stálého míchání přilévat mléko do té doby, dokud celé nevstřebáme. Důkladně promícháme, abychom předešli vzniku hrudek.
Nyní přidáme strouhaný sýr gruyère a parmazán a opět důkladně promícháme, dokud se sýr úplně nerozpustí.
Nakonec ochutíme špetkou muškátového oříšku, solí a pepřem podle chuti.
Omáčka Mornay je hotová a můžeme ji podávat.
Jak jste tento recept připravili?