Makronky
Makronky jsou novinkou ve světě moderních dezertů. Dnes je koupíte pouze v těch lepších a modernějších cukrárnách či kavárnách.
Ingredience
- Na sušenky
- 100 g bílků pokojové teploty 3 velká vejce
- 140 g mandlové mouky 1 a 1 2 hrnku
- 90 g krystalového cukru necelá 1 2 šálku
- 130 g moučkového cukru 1 šálek
- 1 lžička vanilky 5 ml
- 1⁄4 lžičky smetany vinné
- Na máslový krém
- 225 g šálek změklého másla 1 šálek
- 5 žloutků
- 100 g cukru krystal 1 2 šálku
- 1 lžička vanilky
- 3 Lžíce vody 30 ml
- 1 špetka soli
Nejnovější letáky
Postup
Na makronky:
Do mísy prosejte moučkový cukr a mandlovou mouku.
Do čisté mísy přidejte bílky o pokojové teplotě.
Pomocí elektrického mixéru ušlehejte bílky. Jakmile začnou pěnit, přidejte smetanu a poté pomalu přidejte krystalový cukr.
Poté přidejte potravinářské barvivo (pokud chcete) a vanilku a vmíchejte. Pokračujte ve šlehání, dokud se nevytvoří tuhé špičky.
Začněte přimíchávat 1/3 suchých ingrediencí. Dávejte pozor, abyste přidali zbývající suché přísady a jemně je vmíchali.
Výsledná směs by měla vypadat jako tekoucí láva. Lžící přendejte hmotu do zdobicího sáčku se střední kulatou špičkou a můžete začít zdobit.
Na plech vyložený pečícím papírem (ten by měl být přilepený kapkami těsta) vytlačujte centimetrové kopečky. Několikrát poklepejte na pult, aby se uvolnily vzduchové bubliny. Před vložením do trouby nechte asi 40 minut odležet.
Pečeme při teplotě 150 °C 12-15 minut. Před vyjmutím z plechu nechte zcela vychladnout.
Francouzská máslová náplň:
Zahřívejte na mírném ohni za stálého míchání, dokud se cukr nerozpustí. Zvyšte teplotu na střední a přiveďte k varu.
Žloutky vložte do mixéru vybaveného šlehacím nástavcem a šlehejte, dokud nezhoustnou a nezpění.
Sirup z cukru a vody vařte, dokud nedosáhne 100 °C. Ihned stáhněte z ohně. Za chodu mixéru pomalu přilévejte horký sirup do mísy se žloutky.
Pokračujte v míchání, dokud není dno mísy na dotek chladné a žloutková směs nevychladne na pokojovou teplotu.
Přidávejte máslo po kostkách a nechte každý kousek másla vstřebat, než přidáte další. Přidejte vanilku a sůl. Pokračujte v míchání, dokud není krém hladký a krémový (asi 5-6 minut). V případě potřeby přidejte potravinářské barvivo.
Pro slepení:
Na zadní stranu poloviny korpusů vytlačte náplň. Vytvořte sendvič a opakujte. Makronky by měly pro dosažení nejlepších výsledků zrát v lednici 1-3 dny. Díky tomu náplň uvnitř skořápek změkne.