Zdroj: tataks from Getty Images
Makový pletenec
Chutný a jemný klasický pletenec s mákem. Jednoduchý na přípravu, skvělý na servírování pro hosty a milovníky sladkého pečiva.
Ingredience
Těsto
- 500 g hladké mouky
- 1 ks sušené droždí
- 60 g cukru
- 250 ml mléka
- 1 ks vejce
- 1 kscht vanilkový cukr
- 1⁄2 lžíce Soli
- 100 g máslo
Náplň
- 200 g Maku
- 100 g cukru
- 100 ml mléka
Potírání
- 1 ks vejce
- 2 Lžíce mléka
Nejnovější letáky
Postup
Do velké mísy prosejeme mouku a přidáme droždí, cukr, vanilkový cukr a sůl.
V misce smícháme mléko s rozpuštěným máslem a vejcem a vše přilijeme do mouky.
Těsto zpracujeme do hladkého cesta a necháme kynout cca 1 hodinu.
Mezitím připravíme náplň tak, že všechny ingredience smícháme v mísce.
Kynuté těsto rozválíme na obdélník, rozetřeme náplní a stočíme do rolády.
Roládu dáme na plech vyložený pečicím papírem, střed rolády přetneme na polovinu a mezera se zavře, aby těsto tvořilo kruh. Povrch pomažeme rozmíchaným vejcem a mlékem.
Pečeme v předem vyhřáté troubě na 180°C cca 40 minut do zlatova.
Necháme vychladnout a poté podáváme k čaji nebo kávě.