Zdroj: FB: Domácí receptíky pro jedlíky
Kynutý koláč s tvarohem, povidly a posýpkou
Tento kynutý koláč je klasika české kuchyně. Jeho těsto je nadýchané a vláčné, tvarohová náplň krásně kontrastuje s sladkými povidly a posýpka dodává koláči tu správnou hrustavost.
Ingredience
Těsto
- 500 g hladká mouka
- 50 g cukr krupice
- 1 ks kvasnice
- 250 ml mléko
- 1 ks sůl
- 2 ks vejce
- 100 g máslo
Tvarohová náplň
- 500 g cottage sýr
- 100 g cukr
- 1 ks vanilkový cukr
- 2 ks vejce
Povidla
- 300 g povidla
Posýpka
- 150 g moučkový cukr
- 1 ks vanilkový cukr
- 100 g máslo
- 200 g hladká mouka
Nejnovější letáky
Postup
V míse smícháme mouku, cukr, kvasnice a sůl. Přidáme vlažné mléko, rozšlehaná vejce a rozpuštěné máslo. Těsto vypracujeme a necháme kynout do dvojnásobku svého objemu.
Mezitím si připravíme tvarohovou náplň. Tvaroh smícháme s cukrem, vanilkovým cukrem a vejci do hladké směsi.
Kynuté těsto rozválíme na velikost pekáče a položíme ji na dno. Na těsto rovnoměrně rozetřeme tvarohovou směs a povidla.
Povrch koláče posypeme připravenou posýpkou.
Kynutý koláč pečeme v předehřáté troubě na 180 stupňů cca 45 minut, nebo do zlatohněda. Po upečení necháme koláč vychladnout a poté ho můžeme podávat.