Zdroj: bhofack2 from Getty Images
Křehké sušenky
Tento recept na sušenky je můj tajný rodinný recept, o který bych se s vámi ráda podělila. Rozhodně jsou perfektním doplňkem k ranní kávě. Jsou neuvěřitelně křehké, s jemnou chutí vanilky a moučkového cukru.
Ingredience
- 250 g mouky
- 100 g Moučkový cukr
- 200 g Máslo
- 2 ks žloutky
- 1 čajová lžička Vanilkový extrakt
- špetka soli
Nejnovější letáky
Postup
V míse smíchejte mouku s moučkovým cukrem a špetkou soli. Tip: snažte se, aby všechny ingredience měly pokojovou teplotu, těsto pak bude pružnější a lépe se bude hníst.
Do suché směsi přidejte nakrájené máslo a žloutky, poté vanilkový extrakt. Vypracujte hladké těsto. Můj tip: těsto nehněťte příliš dlouho, aby příliš neztvrdlo.
Z těsta vytvořte kouli, zabalte ji do potravinářské fólie a dejte ji asi na 30 minut do lednice. Tato chladná přestávka umožní těstu řádně ztuhnout a snadněji se rozválí.
Po této době těsto rozválejte na tloušťku asi 1 cm a vykrajujte libovolné tvary.
Vykrájené sušenky položte na plech vyložený pečicím papírem. Tip: nezapomeňte nechat mezi sušenkami dostatečné mezery, protože se během pečení mohou mírně rozšířit.
Sušenky pečte v troubě vyhřáté na 180 °C asi 10-12 minut, dokud nezačnou na okrajích jemně hnědnout.
Hotové sušenky nechte vychladnout a posypte je moučkovým cukrem. Dobrou chuť!