Zdroj: https://www.youtube.com/watch?v=Yuk6Afwc79E
Karlovarský knedlík
Ingredience
- 1 velké vejce
- oddělené větší nebo více vajec
- 31⁄2 je pokud hrnek vysoký palce nebo cm
- 1 hrnek mléka
- špetka soli
- 1 hrnek hrubé mouky tj hrubá mouka NEBO hrnku mouky Wondra a hrnku nebělené univerzální mouky
- hrnku velmi malých kostiček starého chleba s kůrkou nebo bez kůrky Použijte jakoukoli bílou bagetu
- křupavou italskou
- rohlík bez semínek nebo jakýkoli křupavý typ obyčejného chleba
- hrnky ale NE zakysané těsto nebo jiný ochucený chléb Češi obvykle používají speciální rohlíky zvané housky Máslo nebo obyčejný sprej na vaření na
Nejnovější letáky
Postup
Naplňte velký hrnec (s pokličkou) takovým množstvím vody, aby nedosahovalo více než do ¾ stěn hrnků (obvykle jsou pro tento recept potřeba 3 hrnky). Začněte vodu ohřívat tak, aby se v době přípravy těsta již vařila.
Oddělte vejce, žloutek dejte do středně velké misky a bílek do menší misky, dejte stranou. Vyšlehejte žloutek, poté zašlehejte mléko a sůl. Jeden z hrnků naplňte až po vrch příslušnou moukou (moukami). Tu zašlehejte do směsi mléka a žloutků.
Přísady na knedlíky Příprava knedlíků 2
Bílky šlehejte, dokud se nevytvoří tuhé špičky. Vyšlehaný bílek opatrně vmíchejte do těsta.
Do těsta opatrně vmíchejte ¾ hrnku plného připravených kostiček starého malého chleba nebo rohlíku.
Hrnečky vytřete a vnitřek buď vymažte máslem, nebo zcela postříkejte obyčejným sprejem na vaření. Jemně a rovnoměrně lžící vlijte do hrnků připravené těsto na knedlíky. Těsto by nemělo sahat více než do ¾ hrnků.
Opatrně spusťte všechny naplněné hrnky do hrnce s vroucí vodou. Pevně je přikryjte a poté vařte při poměrně vysoké teplotě (středně vysoké) po dobu 25 minut. V polovině této doby doporučuji dát vařit konvici s vodou. Přibližně po prvních 15 minutách vaření rychle zkontrolujte hladinu vody v okolí hrnků. V případě potřeby opatrně přidejte do hrnce trochu vroucí vody z konvice, abyste nahradili vodu, která se vyvařila. Dbejte na to, abyste vodu do hrnků nevylili.
Knedlíky právě vložené do hrnce Knedlíky v hrnci v páře
Po 25 minutách vaření zkontrolujte propečenost knedlíku pomocí párátka. Mělo by vyjít čisté. Pokud tomu tak není, obnovte hrnec a vařte ještě chvíli a poté znovu zkontrolujte.
Když jsou knedlíky hotové, měly by se viditelně mírně zvednout. Vypněte oheň a pak hrnky opatrně vyjměte na velké prkénko. Mohou zůstat v hrncích, aby zůstaly teplé, pokud zbytek jídla není hotový. Když jsou knedlíky připravené k podávání, vyjměte je z hrnků a tenkým nožem je uvolněte ze stěn hrnků, pokud se přilepí. Vyklopte je na prkénko a poté je nakrájejte na plátky ve tvaru "hokejového puku", obvykle asi 5 plátků na jeden knedlík (knedlík). Někteří používají ke krájení silnou nit, ale funguje i velmi tenký ostrý nůž. Podáváme jako přílohu k příslušnému hlavnímu chodu. Já obvykle jím jen 3 plátky (knedlíky), ale standardem jsou 4. Podává se pro 4-6 osob. Recept lze snadno zdvojnásobit použitím 6 hrnků.