Zdroj: ondhajek from Getty Images
Jablková povidla
Jablková povidla je jeden z pokladů tradiční české kuchyně. Připomíná mi mé dětství, kdy jsem pomáhala babičce sbírat jablka.
Ingredience
- 5 kg jablek
- 1 kg cukru krupice
- 2 Lžíce mleté skořice
- šťáva z citronu
Nejnovější letáky
Postup
Jablka nejdříve omyjeme, oloupeme a zbavíme jader.
Do velkého hrnce nasypeme cukr, přidáme na kousky nakrájená jablka, citrónovou šťávu a skořici. Zvlášť důležité je nepřidávat žádnou vodu! Při vaření pustí jablka dostatek šťávy.
Vaříme na mírném ohni přibližně 4 - 5 hodin. Během vaření pravidelně a důkladně promícháváme. Pamatujte, že povidla musí zůstat hustá, nesmí se rozvařit na jablečný kompot.
Povidla jsou hotová, až získají tmavě hnědou barvu a budou mít konzistenci hustého pyré. Konečnou konzistenci ottestujte tak, že na talířek dáte trochu povidel a necháte ho vychladnout. Pokud zůstane kompaktní, jsou povidla hotová.
Hotová povidla horká plníme do předem vyvařených a vysušených sklenic. Zavíčkujeme a necháme vychladnout dnem vzhůru.
Sklenice s povidly uložíme na tmavé, chladné místo a necháme minimálně dva dny zrát, aby se chutě propojily.