Zdroj: tvirbickis from Getty Images
Dýňový chlebíček
Tento zdravý dýňový chlebíček je skvělý jako snídaňový toast nebo jen tak k čaji.
Ingredience
- 1 kg dýně
- 500 g polohrubé mouky
- 1 Lžíce kypřicího prášku
- 200 g cukru
- 1 kus vanilkový cukr
- špetka soli
- 3 kus vajíčka
- 100 ml rostlinného oleje
- 150 ml mléka
- 1 lžička skořice
- máslo
- hrubá mouka na vysypání formy
Nejnovější letáky
Postup
Dýni omyjeme, rozpůlíme, odstraníme semínka a nakrájíme na menší kousky. Zvolte menší dýni, jsou sladší a méně vláknité.
Dýni dáme do pekáče, přikryjeme alobalem a dáme péct do předehřáté trouby na 180°C asi na 40 minut, nebo dokud není měkká. Pára z pečení ji udělá extra vláčnou.
Mezitím si ve velké míse smícháme mouku, kypřící prášek, cukr, vanilkový cukr, sůl a skořici.
Upečenou dýni necháme zchladnout, pak ji oloupeme a rozmixujeme na pyré.
Do dýňového pyré přidáme vajíčka, olej a mléko a dobře promícháme. Tuto směs pak přidáme k suchým složkám a opět dobře promícháme.
Formu vymažeme máslem, vysypeme hrubou moukou a těsto do ní vlijeme.
Pečeme v předehřáté troubě na 180 stupňů asi 45 minut. Chlebíček je hotový, když do něho píchnete špejli a vyjde suchá. Při pečení neotevírejte troubu, chlebíček by mohl splasknout.
Nechte chlebíček vychladnout, poté jej překlopte na mřížku a nechte jej vychladnout úplně. Tento dýňový chlebíček je skvělý jako snídaňový toast nebo jen tak k čaji.