Zdroj: Pixabay: sandid
Domácí zdravé datlové koláčky
Vůně, která naplní vaši kuchyni, když se tyto koláčky upečou dozlatova, je stejně božská jako jejich chuť!
Ingredience
- 11⁄2 šálky Univerzální mouka
- 1⁄2 šálek celozrnná mouka
- 1⁄4 šálek krystalový cukr
- 1 polévková lžíce prášek do pečiva
- 1⁄4 čajová lžička sůl
- 1⁄2 šálek Nesolené máslo, vychlazené a nakrájené na kostičky
- 3⁄4 šálek Nasekané datle
- 1⁄2 šálek Plnotučné mléko
- 1 Lehce našlehané vejce
Nejnovější letáky
Postup
Předehřejte troubu na 220 °C. Podle mých zkušeností je správné předehřátí trouby klíčovým faktorem pro dosažení ideální zlatavé kůrky.
Ve velké míse smíchejte univerzální mouku, celozrnnou mouku, cukr, prášek do pečiva a sůl. Tato suchá směs je pro koláčky nezbytná a její dobré promíchání zajistí konzistenci.
Do směsi přidejte vychlazené máslo nakrájené na kostičky. Při mnoha pokusech jsem zjistila, že když máslo vmícháváte do mouky konečky prstů, až se podobá hrubé drobence, získáte nadýchanější koláčky.
Poté vmíchejte nasekané datle. Ujistěte se, že jsou rovnoměrně rozložené, aby bylo každé sousto sladké.
Smíchejte mléko a lehce rozšlehané vejce a přidejte je do směsi mouky. Míchejte opatrně, dokud se nespojí, nemohu dostatečně zdůraznit, jak důležité je nemíchat příliš. Díky tomu budou koláčky lehké a jemné.
Vyklopte těsto na lehce pomoučněnou plochu a jemně ho hněťte, dokud se nespojí. Pamatujte, že čím méně manipulace, tím lépe.
Těsto rozválejte na tloušťku přibližně 2 cm a vykrajujte kolečka pomocí formiček na sušenky nebo skleněného okraje. Pokaždé se mi zdá, že nejlepší výsledky dává kulaté vykrajovátko.
Koláčky položte na plech a nechte mezi nimi asi 2 cm mezeru.
Pečte 12 až 15 minut, nebo dokud nebudou koláčky lákavě zlatavé.