INZERCE

Domácí kváskový chléb

Kváskový chléb je křupavý, chutný a vysoce výživný chléb, který se peče s použitím kvašení. Pro jeho přípravu budete potřebovat čas na dlouhé kynutí těsta.

INZERCE

Ingredience

porce
10
  • 100 g aktivního chlebového kvásku Přidáno do
  • 375 g vody teplé Přidáno do
  • 500 g hladké mouky nejlépe chlebové nebo celozrnné Přidáno do
  • 112 lžičky soli Přidáno do
INZERCE

Postup

120 min.
1. Krok

Nejlepší kváskový chléb připravíte následovně:

2. Krok

Připravte si kvásek: Potřebujete 100 g aktivního chlebového kvásku. Pokud nemáte kvásek, musíte si ho předem připravit z mouky a vody a nechat ho fermentovat po dobu několika dnů.

3. Krok

Smíchejte kvásek a vodu: Do mísy vložte kvásek a teplou vodu a promíchejte dohromady.

4. Krok

Přidejte mouku a sůl: Postupně přidávejte mouku a sůl do směsi kvásku a vody. Míchejte a zpracovávejte těsto, dokud není hladké a pružné.

5. Krok

Vypracování těsta: Těsto vyndejte z mísy a na lehce pomoučněném povrchu ho hnětejte asi 10 minut, dokud není pružné a hladké. Při potřebě můžete přidat trochu mouky, aby se těsto nepřilepovalo.

6. Krok

První kynutí: Těsto vložte zpět do mísy, přikryjte vlhkou utěrkou nebo plastovou fólií a nechte kynout na teplém místě po dobu 4-6 hodin, nebo dokud těsto nezdvojnásobí svůj objem.

7. Krok

Tvarování chleba: Těsto vyndejte z mísy a na lehce pomoučněném povrchu ho znovu promíchejte a zformujte do požadovaného tvaru - buď kulatého bochníku nebo dlouhého chleba.

8. Krok

Druhé kynutí: Přeneste těsto na pečicí papír nebo do zvýšeného pekáče a nechte ho kynout dalších 2-4 hodiny, dokud těsto opět nezdvojnásobí svůj objem.

9. Krok

Předehřátí trouby: Předehřejte troubu na 230°C (450°F). Pokud máte k dispozici horkovzdušnou troubu, nastavte teplotu na

Nejnovější recepty

Nejnovější recepty

Reels

Nové

Hlavní kategorie

Mascarpone

130 recepty

Saláty

266 recepty

Jablko

155 recepty

Dýně

50 recepty

Rýže

175 recepty

Dorty

317 recepty

Oběd

2788 recepty

Masové pokrmy

1370 recepty

Dršťky

118 recepty