Domácí kváskový chléb
Kváskový chléb je křupavý, chutný a vysoce výživný chléb, který se peče s použitím kvašení. Pro jeho přípravu budete potřebovat čas na dlouhé kynutí těsta.
Ingredience
- 100 g aktivního chlebového kvásku
- 375 g vody teplé
- 500 g hladké mouky nejlépe chlebové nebo celozrnné
- 11⁄2 lžičky soli
Nejnovější letáky
Postup
Nejlepší kváskový chléb připravíte následovně:
Připravte si kvásek: Potřebujete 100 g aktivního chlebového kvásku. Pokud nemáte kvásek, musíte si ho předem připravit z mouky a vody a nechat ho fermentovat po dobu několika dnů.
Smíchejte kvásek a vodu: Do mísy vložte kvásek a teplou vodu a promíchejte dohromady.
Přidejte mouku a sůl: Postupně přidávejte mouku a sůl do směsi kvásku a vody. Míchejte a zpracovávejte těsto, dokud není hladké a pružné.
Vypracování těsta: Těsto vyndejte z mísy a na lehce pomoučněném povrchu ho hnětejte asi 10 minut, dokud není pružné a hladké. Při potřebě můžete přidat trochu mouky, aby se těsto nepřilepovalo.
První kynutí: Těsto vložte zpět do mísy, přikryjte vlhkou utěrkou nebo plastovou fólií a nechte kynout na teplém místě po dobu 4-6 hodin, nebo dokud těsto nezdvojnásobí svůj objem.
Tvarování chleba: Těsto vyndejte z mísy a na lehce pomoučněném povrchu ho znovu promíchejte a zformujte do požadovaného tvaru - buď kulatého bochníku nebo dlouhého chleba.
Druhé kynutí: Přeneste těsto na pečicí papír nebo do zvýšeného pekáče a nechte ho kynout dalších 2-4 hodiny, dokud těsto opět nezdvojnásobí svůj objem.
Předehřátí trouby: Předehřejte troubu na 230°C (450°F). Pokud máte k dispozici horkovzdušnou troubu, nastavte teplotu na