INZERCE

Domácí kváskový chléb

Kváskový chléb je křupavý, chutný a vysoce výživný chléb, který se peče s použitím kvašení. Pro jeho přípravu budete potřebovat čas na dlouhé kynutí těsta.

INZERCE

Ingredience

porce
10
  • 100 g aktivního chlebového kvásku Přidáno do
  • 375 g vody teplé Přidáno do
  • 500 g hladké mouky nejlépe chlebové nebo celozrnné Přidáno do
  • 112 lžičky soli Přidáno do

Výživové hodnoty a cena

Pro správné fungování webu vypněte v prohlížeči blokování reklam.

INZERCE

Postup

120 min.
1. Krok

Nejlepší kváskový chléb připravíte následovně:

2. Krok

Připravte si kvásek: Potřebujete 100 g aktivního chlebového kvásku. Pokud nemáte kvásek, musíte si ho předem připravit z mouky a vody a nechat ho fermentovat po dobu několika dnů.

3. Krok

Smíchejte kvásek a vodu: Do mísy vložte kvásek a teplou vodu a promíchejte dohromady.

4. Krok

Přidejte mouku a sůl: Postupně přidávejte mouku a sůl do směsi kvásku a vody. Míchejte a zpracovávejte těsto, dokud není hladké a pružné.

INZERCE
5. Krok

Vypracování těsta: Těsto vyndejte z mísy a na lehce pomoučněném povrchu ho hnětejte asi 10 minut, dokud není pružné a hladké. Při potřebě můžete přidat trochu mouky, aby se těsto nepřilepovalo.

6. Krok

První kynutí: Těsto vložte zpět do mísy, přikryjte vlhkou utěrkou nebo plastovou fólií a nechte kynout na teplém místě po dobu 4-6 hodin, nebo dokud těsto nezdvojnásobí svůj objem.

7. Krok

Tvarování chleba: Těsto vyndejte z mísy a na lehce pomoučněném povrchu ho znovu promíchejte a zformujte do požadovaného tvaru - buď kulatého bochníku nebo dlouhého chleba.

8. Krok

Druhé kynutí: Přeneste těsto na pečicí papír nebo do zvýšeného pekáče a nechte ho kynout dalších 2-4 hodiny, dokud těsto opět nezdvojnásobí svůj objem.

INZERCE
9. Krok

Předehřátí trouby: Předehřejte troubu na 230°C (450°F). Pokud máte k dispozici horkovzdušnou troubu, nastavte teplotu na

Ohodnoťte tento recept

Líbí se vám tento recept?

Jak jste tento recept připravili?

0 / 255
Přidejte fotografii

Nejnovější recepty

INZERCE
INZERCE

Nejnovější recepty

INZERCE
INZERCE

Reels

Nové

Hlavní kategorie

Mascarpone

135 recepty

Brokolice

77 recepty

Rýže

176 recepty

Pečivo

573 recepty

Dýně

51 recepty

Dršťky

118 recepty

Masové pokrmy

1429 recepty

Saláty

275 recepty

Čočka

38 recepty
Recipe author image Kuchticka

Domácí kváskový chléb

Kváskový chléb je křupavý, chutný a vysoce výživný chléb, který se peče s použitím kvašení. Pro jeho přípravu budete potřebovat čas na dlouhé kynutí těsta.

120
Zápis
10
Počet porcí
Postup
1. Krok

Nejlepší kváskový chléb připravíte následovně:

2. Krok

Připravte si kvásek: Potřebujete 100 g aktivního chlebového kvásku. Pokud nemáte kvásek, musíte si ho předem připravit z mouky a vody a nechat ho fermentovat po dobu několika dnů.

3. Krok

Smíchejte kvásek a vodu: Do mísy vložte kvásek a teplou vodu a promíchejte dohromady.

4. Krok

Přidejte mouku a sůl: Postupně přidávejte mouku a sůl do směsi kvásku a vody. Míchejte a zpracovávejte těsto, dokud není hladké a pružné.

5. Krok

Vypracování těsta: Těsto vyndejte z mísy a na lehce pomoučněném povrchu ho hnětejte asi 10 minut, dokud není pružné a hladké. Při potřebě můžete přidat trochu mouky, aby se těsto nepřilepovalo.

6. Krok

První kynutí: Těsto vložte zpět do mísy, přikryjte vlhkou utěrkou nebo plastovou fólií a nechte kynout na teplém místě po dobu 4-6 hodin, nebo dokud těsto nezdvojnásobí svůj objem.

7. Krok

Tvarování chleba: Těsto vyndejte z mísy a na lehce pomoučněném povrchu ho znovu promíchejte a zformujte do požadovaného tvaru - buď kulatého bochníku nebo dlouhého chleba.

8. Krok

Druhé kynutí: Přeneste těsto na pečicí papír nebo do zvýšeného pekáče a nechte ho kynout dalších 2-4 hodiny, dokud těsto opět nezdvojnásobí svůj objem.

9. Krok

Předehřátí trouby: Předehřejte troubu na 230°C (450°F). Pokud máte k dispozici horkovzdušnou troubu, nastavte teplotu na

Ingredience
100 g
aktivního chlebového kvásku
375 g
vody teplé
500 g
hladké mouky nejlépe chlebové nebo celozrnné
112
lžičky soli